Hautakivi -tietopaketti

Tältä sivulta löydät tietoa hautakiven hankinnasta, hoidosta sekä tyypillisistä hautakivi -malleista ja -koristeista

Kuka voi hankkia hautakiven haudalle?

Hautakiven haudalle voi hankkia hautapaikan haltija eli käytännössä omaiset.

Kuinka hautakiven tilaus lähtee liikkeelle?

Kullakin seurakunnalla on omat määräyksensä hautakivien suhteen. Suosittelemme että asiakkaat ovat yhteydessä seurakuntaan tämän osalta, jolloin hautakiven suunnittelu lähtee liikkeelle oikeista lähdökohdista. Tämän jälkeen asiakas voi olla meihin yhteydessä suoraan tai tehdä suunnitelman hautakivestä sivustomme helppokäyttöisellä hautakiven suunnitteluohjelmalla. Lähettäessäsi suunnitelman meille et vielä tee tilausta – me varmistamme vielä seurakunnalta että kivi on sopiva hautapaikalle, toteutettavissa ja lopullisen hinnan kivelle. Tämän jälkeen teemme erillisen tilausvahvistuksen ja haemme asennusluvan asiakkaan puolesta seurakunnalta. On tärkeää muistaa, että hautapaikka täytyy olla maksettu seurakunnalle, ennen kuin hautakivelle myönnetään asennuslupa.

Seurakunnan määräykset hautakiville

Seurakunnilla on omat säädökset koskien asennettavaa hautakiveä. Sääntö voi koskea esim. kiven maksimi korkeutta, muotoa, koristeita tai väriä. Esimerkiksi reunakivet hauta-alan ympärille ovat nykyään monesti kiellettyjä. Säännöt voivat olla lohkokohtaisiakin eli samalla hautausmaalla voi olla useita eri säädöksiä. Seurakuntien säännöt koskevat harvoin kiven muotoa mutta maksimi korkeus ja leveys on yleensä aina määritetty. Suosittelemme tarkistamaan esim seurakunnan verkkosivuilta ohjeistuksen, jotta kivivalinta on ainakin lähtökohtaisesti oikean suuntainen.

Seurakunta myös määrää ajankohdat jolloin uusia hautakiviä saa asentaa. Keväisin asennus alkaa yleensä roudan sulettua (huhti/toukokuu) ja loppuu syksyllä lumien tultua tai loka/marraskuun vaihteessa. Joillain seurakunnilla on myös kesäkuukaudet rauhoitettu kivenasennuksilta, eli esim. heinä-syyskuussa ei saa asentaa uusia hautakiviä. Jos kivi tulee seurakunnan asentamalle palkille, on asennus vapaampaa ja esim. talvellakin voi saada luvan asennukselle. Tämä johtuu siitä, ettei maahan tarvitse asentaa erikseen jalustakiveä, jolloin roudalla ei ole merkitystä asennuksen suhteen.

Toimitusajoista

Kiven valmistus kestää noin 3-5 viikkoa tilausvahvistuksesta, Lisäksi asennukseen on syytä varata 1-2 viikkoa, varsinkin kesällä, jolloin toimituksia on paljon. Kivi kannattaakin tilata hyvissä ajoin lopputalvesta, jolloin kiven saa heti keväällä hautapaikalle kun asennus mahdollistuu.

Jäikö jokin askarruttamaan? Ota yhteyttä!

 Tyypillisiä hautakivi -malleja ja -hintoja

Voit itse suunnitella hautakiven suunnittele hautakivi osiossa. Alla löydät tyypillisiä esimerkkejä ja hintahaarukkaa kiville ja oheistuotteille.

 Neliskanttinen ”salkku” -mallinen hautakivi

salkku

Tyypillisesti korkeus on 50 tai 70 cm, leveys 40-100 cm.  Hinnat alkaen n 500 euroa + asennus ja kuljetus

Kaareva hautakivi

kaareva

Tyypillisesti korkeus on 50 tai 70 cm, leveys 40-100 cm.  Hinnat alkaen n 700 euroa + asennus ja kuljetus

Aalto hautakivi

aalto

Tyypillisesti korkeus on 50 tai 70 cm, leveys 70-120 cm.  Hinnat alkaen n 800 euroa + asennus ja kuljetus

Pylväs hautakivi

ref12

Edullinen vähän tilaa vievä ratkaisu. Pylvääseen voi liimata omatoimisesti jatkossa lisää metallisia nimikilpiä.

Kirjat & muistolaatat

 

Hautakivi, Hautakivet, Hautakivi kuvasto, Hautakiven hinnat, Hautakivi mallit, Hautakivi koristeet ref16

Kirjoissa on tällä hetkellä saatavilla kaksi eri mallia, suljettu ja auki oleva kirja. Hinnat koosta riippuen n 1000 eurosta alkaen. Avonaisen kirjan voi sijoittaa omana hautakivenä, vanhan kiven eteen lisäkiveksi tai jopa vanhan kiven päälle toiseksi kiveksi, mikäli vanhassa kivessä on riittävästi syvyyttä kirjan taustatuelle.

laatat

Kivisiä muistolaattoja käytetään tyypillisesti lemmikien leposijoilla ja uurnalehdoissa. noin 30x 40 cm ja 3 cm paksuja laattoja, joissa metallinen taustatuki mukana. Hinnat alkaen n 100 eur. Lisäksi muistolaatta voidaan tehdä lasista, alla esimerkkejä. Hinnat n 80 euroa.

lasi3 lasi2 lasi1

 Muita hautakivimalleja

Kivissä näkyvät hinnat ovat olleet tarjoushintoja ko yksilöissä, eivätkä voimassa.

pääty

Kiviblokin päätypala on persoonallinen näköinen ja edullinen vaihtoehto. Nämä ovat aina yksittäisiä kappaleita ja satunnaisesti tarjolla.

erikoiset1

Kivestä on moneksi ja rajoitteena yleensä on vain mielikuvitus, sekä asennuslupa seurakunnalta

erikoiset2

Hautakivien koristeet

Hautakiviin on saatavissa monenlaisia oheistuotteita, joilla kiveä voidaan personoida. Tyypillisesti ne ovat erilaisia pronssikoristeita (ristit, linnut, enkelit), lyhtyjä (kiveen upotetut tai edustalle sijoitettavat) tai kaiverrettuja kuviota ja kuvia. Lisäksi hautakivissä voidaan käyttää metallisia nimilaattoja, jotka menevät pieneen tilaan, ovat edullisia ja niiden asennus onnistuu omatoimisesti. Hautakiven edustaa voi koristaa kivisillä lyhdyillä ja -kukkaruukuilla, sekä erilaisilla rajaustuotteilla.

1) pronssikoristeet kestävät hyvin sään vaikutusta, mutta ovat melko arvokkaita. Pienen linnun saa noin 50 eurolla, ristin 80-100 eurolla ja enkelipatsaat ovat n 150-200 euroa, mallista riippuen

notes 11cm 31082bird-7cm-33415b bird-7cm-33404bcross-classic-40cm-23533bcross-rose-25cm-23599b33220_08_200pix_v3

2)  Kiveen upotetut lyhdyt ovat erittäin suosittuja nykyään. Näistä löytyy 3 perusmallia: kaareva, gootti ja pyöreä. Lisäksi lyhdyn lasiin voidaan vielä sijoittaa koristeita. Hinta lyhdylle on noin 500-700, mikä muodostuu kiveen tehtävästä aukosta, lyhdyn asennuksesta ja pronssisesta lyhdystä (2 kehystä + aukeava ovi). Lyhdyn käyttäjän on syytä huomioida, että lyhdyssä voi käyttää vain öljykynttilää. Muunlaisen kynttilän käyttö tuottaa enemmän lämpöä ja voi halkaista joko lyhdyn lasit tai itse kiven.

lantern 37 cm and crosslantern gothic 33 cm 10067lantern round 18cm

3) Kaiverruksia saa meidän kautta edullisesti. Perinteisten kaiverrusten rinnalle on tullut erilaisia harrastuksiin liittyviä kuvia ja myös kasvokuvia. Osa tehdään käsityönä, osa kaiverretaan sorvilla

WP_20150630_001

4) Metallilaatat. Kauttamme saa metallisia nimilaattoja, lisätietoa löytyy täältä. 6×12 cm peruslaatta on 37-40 euroa, riippuen materiaalista. Laatan voi itse kiinnittää liimalla hautakiveen tai vaikkapa luonnonkiveen lemmikin leposijalle.

5) Lyhdyt (alk 90 eur) ja kukkaruukut (alk 70 eur)

lyhtySlide1

6) Rajaustuotteet: 

Hinnat löytyvät täältä 

Slide1 Slide2

Pohjakivi

Joillain hautapaikoilla on valmiiksi seurakunnan puolesta betonipalkki, jonka päälle kivi asennetaan. Tämä on hyvä vaihtoehto, jossa kivi ei pääse kallistumaan. Jos palkkia ei ole, tarvitaan lähes aina aluskivi. Se voidaan tehdä betonista, jolloin sen hinta on 50-60 euron luokkaa tai sitten vastaavasta graniitista kuin itse kivi. Pohjakiven tulisi olla n 5-10 senttiä leveämpi kuin itse kivi.

Pintojen käsittely, viimeistely ja puhdistus.

Hautakiven etupinta on yleensä aina kiillotettu ja tausta jätetty sahatuksi. Reunan käsittelyssä näkee tyypillisesti joko sahatun, hakatun tai kiillotetun vaihtoehdon. Sahattu reuna on huonoin vaihtoehto näistä, koska lika tarttuu siihen helpommin ja toisaalta hintaero kiillotettuun reunaan ei ole yleensä kovinkaan suuri. Hakattu tai louhittu pinta on taas esteettisesti jollekin tärkeä, jolloin se on perusteltu lian kerääntymisestä huolimatta.

Hautakiven puhdistus onnistuu yleensä aivan peruskonstein: vettä ja juuriharjalla kevyesti hankaamalla. Kullattuja kirjaimia ja kuvioita kannattaa varoa, tai pyyhkiä niitä vaikkapa jollain kostealla rätillä kevyesti.  Puhdistus kannattaa tehdä kesällä, ettei veden ja kiven lämpötilaero (pakkasella) halkaise kiveä.

Hautakiven oikaisu

Hautakivi kallistuu monesti roudan vaikutuksesta ajan myötä. Vanhoissa hautakivissä ei ole nykyisin käytettävää tapitusta, joten ne voivat luiskahtaa varsin helposti alustaltaan pois ja ovat hengenvaarallisia kaatuessaan. Hautakivi painaa tyypillisesti 100-200 kiloa, joten oikaisu kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille. Oikaisussa kivi nostetaan paikaltaan, aluskiven alle laitetaan / vaihdetaan soraa ja tehdään tapitus, jolloin kivi on tukevammin alustallaan.